Πολιτική

«Ανασχηματισμός» στην επιστήμη: Έρχεται νέο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας

Το σχέδιο για το νέο υπουργείο θα παρουσιαστεί επισήμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα.
Μαξίμου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μια νέα αρχιτεκτονική στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, με στόχο να ξεπεραστούν οι χρόνιες στρεβλώσεις και ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων που χαρακτηρίζουν το σημερινό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό, το προσχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», βασική αλλαγή που προβλέπει ο σχεδιασμός είναι η συγκέντρωση όλων των ερευνητικών κέντρων και της χρηματοδότησής τους σε έναν ενιαίο φορέα, αντί της σημερινής κατάστασης, όπου η εποπτεία και οι πόροι κατανέμονται σε διαφορετικά υπουργεία.

Το νέο υπουργείο θα διαθέτει δύο γενικές γραμματείες, ενώ κομβικό ρόλο στον νέο σχεδιασμό αναμένεται να έχουν δύο βασικές δομές: ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας και ο Ελληνικός Οργανισμός Καινοτομίας ΑΕ.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων σε ένα ενιαίο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί υπουργοί που σήμερα έχουν υπό την εποπτεία τους ερευνητικά κέντρα αναμένεται να χάσουν μέρος των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και τα αντίστοιχα κονδύλια που συνοδεύουν αυτά τα χαρτοφυλάκια.

Το νέο μοντέλο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πιο συγκεντρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της έρευνας και της καινοτομίας, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση, τον συντονισμό και τη σύνδεση της επιστημονικής παραγωγής με την ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Madonna Chevron Left
Madonna: «Ακόμα τσιμπάω τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι Νο. 1 σε όλο τον κόσμο»