Η λειτουργία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger σταδιακά αποκαθίσταται μετά από έξι και πλέον ώρες διακοπής. Πρόκειται για απίστευτο για τα χρονικά γεγονός για τον γιγαντιαίο όμιλο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.
Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ», η ομαλή λειτουργία των ιστότοπων αυτών είχε σχεδόν αποκατασταθεί περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας). «Στην τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων ανά τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι είμαστε ξανά online τώρα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση», ανέφερε στο Twitter o Άντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του Facebook.
{https://twitter.com/andymstone/status/1445155971597316098}
Η συγγνώμη του Ζάκερμπεργκ
Με ανάρτηση του ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έγραψε: «Το facebook, το Instagram, το Whatsapp και το Messenger, επανέρχονται online τώρα. Συγγνώμη για την αναστάτωση σήμερα. Ξέρω πόσο βασίζεσται στις υπηρεσίες μας για να παραμένετε συνδεδεμένοι με ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεστε».
Οι απώλειες
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά περίπου 7 δισ. δολάρια, ενώ έπεσε και στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Η πτώση της μετοχής της Facebook μείωσε την περιουσία του Ζούκερμπεργκ στα 120,9 δισ. δολάρια από 140 δισεκατομμύρια, ρίχνοντάς τον κάτω από τον Μπιλ Γκέιτς.
Πιθανές αιτίες για την κατάρρευση
Οι ειδικοί της ασφάλειας που μελέτησαν την κατάσταση φέρεται να δήλωσαν στο Reuters ότι το μπλακ άουτ στο FB έχει πιθανώς προκληθεί από έναν συνδυασμό λάθους που κατέστησε μη διαθέσιμη για τους χρήστες την «επικοινωνία» με τους σέρβερς.
Έτσι, ενδέχεται το «κρασάρισμα» να ήταν αποτέλεσμα εσωτερικού λάθους, αν και το σαμποτάζ από κάποιον εσωτερικό παράγοντα είναι θεωρητικά πιθανό, όπως υποστήριξαν.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα εξωτερικό χακάρισμα θεωρείται λιγότερο πιθανή εξήγηση.
Τελικά φάνηκε πως το πρόβλημα εντοποπίστηκε στις αλλαγές που έγιναν στο πρωτόκολλο Border Gateway Protocol του Facebook.
Το «BGP» επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών δρομολόγησης στο διαδίκτυο και μεταφέρει τους χρήστες στους ιστότοπους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση, βοηθώντας τους να τα αναγνωρίσουν σε αυτό που είναι γνωστό ως Domain Naming System».
{https://twitter.com/briankrebs/status/1445147230244061184}
«Στη φόρα» τα προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών
Εκτεθιμένα υποστηρίζεται πως βρίσκονται τα προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του Facebook, τα οποία είναι διαθέσιμα για πώληση σε γνωστό φόρουμ χάκερ, την ώρα που το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης είναι εκτός λειτουργίας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα «βόμβα» του Sputnik,
Μάλιστα, ενας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με το ποσό να φτάνει τα 7,5 εκατ. δολάρια, δηλαδή ο ένας λογαριασμός αξίζει 5.000 δολάρια.
Ο πωλητής, σε ανάρτησή του, ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί μια μεγάλη εταιρεία που εργάζεται για να πάρει από το Facebook δεδομένα. Ο ίδιος, προσθέτει πως η εταιρεία λειτουργεί για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έχει πάνω από 18.000 πελάτες, ενώ φαίνεται να υπογραμμίζει πως «είμαστε νόμιμη εταιρεία».
Παράλληλα, έχει επιβεβαιωθεί ότι το Facebook και το Instagram έχουν αποσυρθεί από το Σύστημα Ονοματοδοσίας Διαδικτύου (DNS).
(Πηγή ΑΠΕ/AFP/Reuters)