Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται συνήθως από τους ερωτευμένους με ένα γεύμα στο φως των κεριών, λουλούδια και σοκολάτες και, σε ειδικές περιστάσεις, δάκρυα συγκίνησης και υποσχέσεις ισόβιας αγάπης.
Τα εστιατόρια, όσα περνιούνται για μοδάτα, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προσελκύσουν τα νέα ζευγάρια, με μενού κομμένα και ραμμένα για την περίσταση. Όμως, όσοι έχουν περάσει τις πύλες της ενηλικίωσης και ουσιαστικά, ζουν δηλαδή μόνοι τους, έχουν την επιλογή να γιορτάσουν την συγκεκριμένη ημέρα στο σπίτι, σε συνθήκες απόλυτης ιδιωτικότητας.
Για τους άβγαλτους οικιακούς σεφ, μια συμβουλή: Ένα ρομαντικό γεύμα για δύο πρέπει να είναι απλό, να βασίζεται σε καλά υλικά και να είναι ελκυστικό στην όψη. Ο σκοπός του είναι να διεγείρει τις αισθήσεις και όχι να τις κοιμίσει, γι’ αυτό αποφεύγουμε τις υπερβολές, τους δημιουργικούς πειραματισμούς, τα βαριά φαγητά και τα υπερπλούσια τραπέζια. Επίσης αποφεύγουμε τους πειραματισμούς αν δεν είμαστε σίγουροι για το γούστο του άλλου. Εννοείται ότι φροντίζουμε να πληροφορηθούμε αν έχει κάποιες «ιδιοτροπίες» -αλλεργίες ή αποστροφή σε κάποια υλικά.
Το μενού:
Πράσινη σαλάτα με καπνιστό σολομό και πέστο αβοκάντο
Πιπεράτο φιλέτο
Σουφλέ σοκολάτα
Σαλάτα με καπνιστό σολομό και πέστο από αβοκάντο
Υλικά:
3 γαλλικά μαρούλια (σαλάτα)
10 φέτες καπνιστό σολομό
3 κουτ. σούπας κάπαρη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κούπες τοματίνια
ελαιόλαδο
αλάτι
Για το πέστο αβοκάντο:
2 μεγάλα αβοκάντο
1 λεμόνι
1 κούπα φύλλα βασιλικού
2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
2 κουτ. σούπας παρμεζάνα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα πολυκόφτη βάζουμε όλα τα υλικά του πέστο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία παχύρευστη σάλτσα.
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα υλικά της σαλάτας. Τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα τα σερβίρουμε.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της σάλτσας πέστο με διαφανή μεμβράνη για να μην οξειδωθεί το αβοκάντο και βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν είναι να σερβίρουμε, περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Πιπεράτο φιλέτο
Υλικά:
2 φιλέτα μοσχαρίσια κόντρα, 200 γρ το καθένα
1 κουταλιά μαύρο ολόκληρο πιπέρι ή πράσινο για πιο ήπια γεύση (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και συνδυασμό)
1 κουταλιά κόκκινο ολόκληρο πιπέρι
1 φλυτζάνι ζωμό βοδινό
1 σφηνάκι κονιάκ
4-5 κουταλιές κρέμα γάλακτος light
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 σκελίδα σκόρδο
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά τα φιλέτα.
Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι μαζί με 1 κουταλιά βούτυρο και μόλις ζεσταθούν καλά τα ψήνουμε 3 λεπτά από κάθε μεριά.
Αφαιρούμε τα φιλέτα με προσοχή -δεν τα τρυπάμε-, τα βάζουμε σε πιάτο και σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
Προσθέτουμε ελάχιστο βούτυρο στο τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να μακακώσουν.
Σε ένα γουδί σπάμε τα πιπέρια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Σβήνουμε με το κονιάκ, ανακατεύοντας καλά να πάρουμε όλη την γεύση του κρέατος από τον πάτο του τηγανιού.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό να πάρει μία βράση και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη μόλις αρχίσει να πήζει και να μειώνεται ο όγκος της.
Σερβίρουμε με λεπτοκομμένες πατάτες τηγανητές.
Σουφλέ σοκολάτας
Υλικά:
Α ΜΕΙΓΜΑ
6 ασπράδια αυγού
150 γραμμάρια άχνη
Β ΜΕΙΓΜΑ
6 κρόκοι
Γ ΜΕΙΓΜΑ
220 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας
600 γραμμάρια κουβερτούρα
Δ ΜΕΙΓΜΑ
220 γραμμάρια γάλα φρέσκο
Ε ΜΕΙΓΜΑ
70 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
5 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
παγωτό βανίλια (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη (Α ΜΕΙΓΜΑ) σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ για περίπου 6 λεπτά μέχρι να έχουμε μια πηχτή μαρέγκα. Η μαρέγκα είναι έτοιμη όταν μένει στη θέση της ακόμα και αναποδογυρίσουμε το δοχείο.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα (Δ ΜΕΙΓΜΑ), τη σοκολάτα και το βούτυρο (Γ ΜΕΙΓΜΑ) να πάρουν μία βράση και να ομογενοποιηθούν.
Όταν η μαρέγκα είναι έτοιμη προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους (Β ΜΕΙΓΜΑ) ανακατεύοντας με προσοχή να μην πέσει ο όγκος της μαρέγκας.
Στο μείγμα της σοκολάτας ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικικ (Ε ΜΕΙΓΜΑ) και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Ενσωματώνουμε το μείγμα της σοκολάτας στη μαρέγκα σιγά σιγά (όπως ρίχνουμε το καυτό ζουμί στο αυγολέμονο) ανακατεύοντας με σπάτουλα από πάνω προς τα κάτω.
Ψήνουμε τα σουφλέ είτε σε ατομικά φορμάκια 9 λεπτά στους 180 βαθμούς, είτε σε παραλληλόγραμμη φόρμα 16 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Δείτε το σχετικό βίντεο: