Ελλάδα

Οι μαίες κέρδισαν τον πρώτο «γύρο» στον αγώνα για το καθηκοντολόγιό τους

Ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Μαιών – Μαιευτών.
INTIME NEWS- ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Εκείνες τους προσέφεραν γλυκά μαζί με τα… συνθήματα, κι εκείνος τις κάλεσε στο γραφείο του για να τις διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει διαβούλευση πριν αλλάξει οτιδήποτε στο καθηκοντολόγιό τους. Ο λόγος για τις εκπροσώπους των μαιών που διαδήλωσαν χθες έξω από το υπουργείο Υγείας, και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Συλλόγων Μαιών – Μαιευτών παρουσία του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν οι επαγγελματίες του κλάδου έξω από το Υπουργείο. Αφορμή αποτέλεσε το υπό έγκριση νέο καθηκοντολόγιο, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες …

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, στόχος είναι η από κοινού επεξεργασία του νέου πλαισίου, ώστε κανείς μα μην αδικηθεί!

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο υπουργός επισήμανε μάλιστα ότι η ένταση των προηγούμενων ημερών οφείλεται σε παρεξήγηση. «Τις μαίες τις αγαπάμε και τις σεβόμαστε. Δεν πρόκειται να βγει καθηκοντολόγιο που δεν θα το έχουμε συμφωνήσει και επεξεργαστεί μαζί τους. Άρα μην ανησυχούν», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε «εξαιρετικά εποικοδομητική τη συζήτηση», επισημειώνοντας ότι οι παρεξηγήσεις αποσαφηνίστηκαν και ότι έχει ήδη οριστεί νέο ραντεβού σε τρεις εβδομάδες!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Αθήνας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών, Βικτωρία Βιβιλάκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Όπως δήλωσε η κ. Βιβιλάκη, οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου θα συμμετάσχουν από κοινού με τους νομικούς του Υπουργείου στην επεξεργασία του αναθεωρημένου καθηκοντολογίου. Η ίδια χαιρέτισε τη δέσμευση ότι στις επόμενες προκηρύξεις θέσεων θα περιλαμβάνονται και ΠΕ Μαιευτικής, αντανακλώντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση του κλάδου.

Από την πλευρά της, η Κλαίρη Γουρουντή, πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, χαρακτήρισε τη συνάντηση «αισιόδοξη», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τον ρόλο των Μαιών στη σύγχρονη υγειονομική φροντίδα.

Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας

Το Παρατηρητήριο σε συνδιοργάνωση με το σωματείο Ευτοκία και την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, διοργανώνουν εκδήλωση υπό την αιγίδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026, από τις 15:00 έως τις 21:00, στην αίθουσα του Ινστιτούτου Παστέρ (Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 127, Αθήνα).

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το δημογραφικό μέλλον της χώρας, διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Ιατρικής, της Μαιευτικής και της Κοινωνιολογίας θα αναλύσουν τις πολυδιάστατες αιτίες της υπογεννητικότητας. Η θεματολογία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από την ανδρική υπογονιμότητα και τις κοινωνικές ανισότητες στη μητρότητα, μέχρι τον ρόλο του φυσιολογικού τοκετού και της ποιότητας της μαιευτικής φροντίδας στη διαμόρφωση της δημογραφικής συμπεριφοράς.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα για λαθραία τσιγάρα - 25 συλλήψεις σε Αθήνα, Βοιωτία
Φαίη Σκορδά: «Ξέρω ότι θα πάει ο Akylas, εγώ θα ψηφίσω Good Job Nicky»
Chevron Right