Η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεχτεί στην Ουκρανία τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στο Βερολίνο, με τους Γερμανούς πολιτικούς να προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.
Επί της ουσίας, η απόφαση του Ουκρανού προέδρου ήταν να κηρύξει ως ανεπιθύμητο τον Γερμανό ομόλογό του στο Κίεβο. Ο Σταϊνμάγερ είχε σχεδιάσει να επισκεφθεί το Κίεβο την Τετάρτη (13/4) μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής, αλλά ο Γερμανός πρόεδρος έπρεπε να ακυρώσει το ταξίδι του αφού το Κίεβο δήλωσε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος.
Η κίνηση ήταν ξεκάθαρα ταπείνωση για τον Σταϊνμάγερ - έναν πρώην υπουργό Εξωτερικών που συνδέεται στενά με την προηγούμενη πολιτική του Βερολίνου να επιδίωκε στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία - αλλά και για τη Γερμανία συνολικά. Και ως ομοσπονδιακός πρόεδρος, ο Σταϊνμάγερ εκπροσωπεί στο ανώτατο επίπεδο τη Γερμανία.
Όπως σημειώνει το Politico, το γεγονός ότι ο Ζελένσκι γνωστοποίησε την απόφασή του μόλις λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο -μυστικό- ταξίδι του Σταϊνμάγερ, έπειτα από αρκετές ημέρες προετοιμασίας μεταξύ Βερολίνου και Κιέβου, προκάλεσε διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.
Σφοδρές αντιδράσεις
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η απόφαση του Ζελένσκι να μην καλωσορίσει τον Σταϊνμάιερ είναι «ενοχλητική».
Αντιδρώντας στην πρόσκληση της Ουκρανίας να επισκεφθεί ο ίδιος την Ουκρανία, ο Σολτς δήλωσε στο ραδιόφωνο RBB24 ότι δεν σχεδιάζει κανένα τέτοιο ταξίδι στο κοντινό μέλλον. Ο καγκελάριος της Γερμανίας σημείωσε ότι είχε πάει στο Κίεβο μόλις μια εβδομάδα πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και ότι συνομιλούσε τακτικά στον Ζελένσκι στο τηλέφωνο. Η τελευταία επικοινωνία μεταξύ τους ήταν την περασμένη Κυριακή.
Σε επίσημη δήλωση, εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε μια μετρημένη αντίδραση για την ουκρανική κίνηση του Ζελένσκι, λέγοντας ότι ο Σταϊνμάιερ «έχει πάρει και παίρνει μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη θέση στο πλευρό της Ουκρανίας». Τόνισε δε, ότι είχε επίσης απευθυνθεί απευθείας στον Ρώσο Πρόεδρο Ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σεβαστεί την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Ωστόσο, άλλοι ήταν πιο επικριτικοί. «Ενώ κατανοώ την υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή, αναμένω από τους Ουκρανούς αντιπροσώπους να τηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο διπλωματικών τρόπων και να μην αναμειγνύονται αδικαιολόγητα στην εσωτερική πολιτική της χώρας μας», δήλωσε ο Ρολφ Μάτζενιχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κέντρου.
Ο Μίκαλε Ροθ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής στη Γερμανία, δήλωσε στο Politico «απογοητευμένος» από την απόφαση του Zελένσκι.
«Αυτός [σ.σ. ο Στάινμάγιερ] θα είχε ταξιδέψει ως ο ανώτατος εκπρόσωπος της χώρας μας με ένα σαφές μήνυμα: Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, με λόγια και με πράξεις. Είναι κρίμα», είπε ο Ροθ, ο οποίος είναι επίσης σοσιαλδημοκράτης.
Ο Ροθ επισκέφθηκε τη δυτική Ουκρανία την Τρίτη (12/4) μαζί με δύο άλλους κορυφαίους βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας - τη Marie-Agnes Strack-Zimmermann από το FDP, πρόεδρο της επιτροπής άμυνας της Bundestag και τον Anton Hofreiter των Πρασίνων, πρόεδρο του Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Συνάντησαν Ουκρανούς νομοθέτες και ο Ροθ τόνισε ότι αυτός ο διάλογος ήταν πολύτιμος. «Μας υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες στην Ουκρανία. Στις συνομιλίες μας μπορέσαμε να ξεκαθαρίσουμε πολλά πράγματα», όπως είπε.
Ο Στρακ-Ζίμερμαν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι η απόφαση του Ζελένσκι «δεν ήταν φιλική», αλλά εξέφρασε επίσης κάποια κατανόηση: «Τα νεύρα είναι τεταμένα παντού», είπε, προσθέτοντας ότι η υπόθεση θα έπρεπε καλύτερα να αντιμετωπίζεται «παρασκηνιακά» και όχι δημόσια.
Ο Oleksiy Arestovych, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι ο Zelenskyy ήθελε ο καγκελάριος Scholz, αντί ο Steinmeier, να έρθει στο Κίεβο και να ανακοινώσει την προμήθεια περισσότερων όπλων.
«Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο, ώστε να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης όπλων», είπε ο Αρέστοβιτς.
Η εξουσία ανήκει στον Σολτς
Σημειώνεται ότι παρότι ο Σταϊνμάγερ είναι αρχηγός κράτους, ο ρόλος του είναι μάλλον συμβολικός. Η εκτελεστική εξουσία ανήκει στον Σολτς ως καγκελάριο.
Ο Σολτς καθυστερεί να αποφασίσει εάν θα προμηθεύσει γερμανικά τανκς και βαρέα όπλα στην Ουκρανία παρά την πίεση των εταίρων του συνασπισμού.
Ο Wolfgang Kubicki, βουλευτής του FDP, προειδοποίησε ότι εάν ο στόχος του Ζελένσκι ήταν πράγματι να ωθήσει τον Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο και να διακηρύξει ένα νέο επίπεδο στρατιωτικής υποστήριξης, οι ενέργειες του Ουκρανού ηγέτη μπορεί να ήταν αντιπαραγωγικές.
«Δεν μπορώ να φανταστώ τον καγκελάριο μιας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το FDP να ταξιδεύει σε μια χώρα που κηρύσσει τον αρχηγό του κράτους της χώρας μας ανεπιθύμητο πρόσωπο», δήλωσε ο Kubicki στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Ο Jacques Schuster, επικεφαλής σχολιαστής της γερμανικής εφημερίδας Welt, υποστήριξε ότι «ο Ζελένσκι δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια», σημειώνοντας ότι η Γερμανία ήταν «ο μεγαλύτερος [σ.σ. οικονομικός] δωρητής του Κιέβου από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».
Η κίνηση του Ζελένσκι την Τρίτη έγινε την ίδια μέρα που συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας της Γερμανίας για να συζητήσει τις πιθανές παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Αλλά δεν υπήρχε άμεση ένδειξη αλλαγής θέσης.
Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση μας είναι αμετάβλητη: Έχουμε προμηθεύσει όπλα, συνεχίζουμε να προμηθεύουμε, αλλά δεν μιλάμε για ποιότητες, ποσότητες ή ημερομηνίες».